Kozmetoloji Nedir ?

Kozmetoloji Nedir ?

Kozmetoloji Nedir ?

Ülkemizde daha çok medikal estetik uygulamalar – nonivaziv antiaging tedavi yöntemleri ya da cerrahi müdahale gerektirmeyen estetik uygulamalar olarak bilinen tedaviler nelerdir?
Kozmetoloji; insan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan ürünleri, preparatları ve cihazları geliştiren ve kullanım tekniklerini ortaya koyan bilim dalıdır. Kozmetoloji günlük kullanımın yanısıra, belirli profesyonellerin estetisyenlerin, güzellik uzmanlarının ve uzman hekimlerin uygulayabileceği çeşitli ürünler geliştirir. Günümüz de; bu ürünlerin üretimleri ve geliştirilmeleri aşamasında görev alan eczacı, kimya mühendisi, kimyager, biyomühendis, biyomedikal mühendisleri, uygulama ve satış esnasında yer alan estetisyenler, güzellik uzmanları ve tıbbi kozmetik ürünlerin (bazı cilt bakım kimyasallarının, bazı cihazların ve enjeksiyon gerektiren mezoterapi, dolgu .vb ürünlerin) uygulaması alanında yeterli bilgi ve beceriye sahip uzman hekimler, her biri kozmetolojinin ayrılmaz birer parçasıdır.

Ülkemizde daha çok medikal estetik uygulamalar – nonivaziv antiaging tedavi yöntemleri ya da cerrahi müdahale gerektirmeyen estetik uygulamalar ya da dermokozmetik uygulamalar olarak adlandırılan uygulamaların, tümü insanların daha genç, daha güzel, daha bakımlı olmasını sağlayan ve bünyesinde yaşlanma karşıtı tedavileri barındıran tedavi yöntemleridir.
Lazer epilasyon, lazer ile cilt yenileme, farklı dalga boylarında çalışabilen özel olarak tasarlanmış radyofrekans, kavitasyon cihazları gibi cihazlar ile sunulan antiaging, bölgesel incelme ve selülit tedavileri, bölgesel incelme ve sıkılaşma sağlamak için geliştirilen soğuk lipoliz, lazer lipoliz cihazları ve vakum terapi cihazları ile yapılan tedaviler, antiaging amaçlı yada bölgesel incelme-selülit tedavisi amaçlı yapılan mezoterapi uygulamaları, çeşitli dolgu enjeksiyonları, botoks enjeksiyonları, saç ekimleri, PRP uygulamaları, kök hücre tedavileri, yağ enjeksiyonları, ozon uygulamaları, dermabrazyon işlemleri, peeling tedavileri ve medikal cilt bakımları her biri kozmetik uygulamalar sınıfında yer alır ve mutlaka uzman hekim kontrolünde yapılmalıdır.
Her tedavi, komplikasyon oluşma ve çeşitli yan etkiler görülmesi gibi riskleri bünyesinde taşır. Bu nedenle, bu tarz uygulamalar yaptırırken; mutlaka komplikasyon oluşma riskini minimuma indirebilecek, yada tüm tedbirlere rağmen oluşabilecek komplikasyonları ortadan kaldırabilecek ve aynı zamanda yapılan tedavilerden maksimum verim alınmasını sağlayabilecek derecede bilgi, birikim ve tecrübe sahibi doktorlar tercih edilmelidir.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yeni trend sosyal hayatımıza, iş hayatımıza ara vermeden, cerrahi müdahalelerden ziyade non invaziv yöntemlerle, ameliyatsız bir şekilde gençleşmek, güzelleşmek, daha iyi görünmek yönündedir. . Bu tarz uygulamaların artık cerrahi müdahaleleri tamamen gereksiz kıldığı algı son derece yanlış olmakla birlikte, teknolojinin estetik ve güzellik alanında da artık insanlara kolaylıklar sunduğu tartışılmaz bir gerçektir..